CO2-inventarissen

Op 28 juni 2017 werden de inventarissen 2015 online geplaatst! Vergeet niet dat op hetzelfde ogenblik ook alle vorige jaargangen gewijzigd zijn.  Dit gebeurt om een consistente methodologie te garanderen. Indien U gebruik maakt van vorige jaargangen dient U deze dus ook opnieuw te downloaden. 

Op woensdag 9 augustus 2017 werd voor 19 gemeenten een aangepaste CO2-inventaris 2015 online geplaatst wegens een dubbeltelling in de verbruiksgegevens van Infrax. De dubbeltelling is enkel in het jaar 2015 gebeurd en enkel voor de gemeenten die vermeld zijn (Vosselaar, Jabbeke, Torhout, Zedelgem, Zuienkerke, Diksmuide, Koekelare, Harelbeke, Lendelede, Wevelgem, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostende, Oudenburg, Hooglede, Ledegem, Lichtervelde, Wielsbeke).

De studie "Ondersteuning Burgemeestersconvenant" die VITO uitvoerde in opdracht van de Vlaamse overheid (departement LNE) heeft als doel om de steden en gemeenten in Vlaanderen te ondersteunen bij de opmaak van een "baseline inventory" (BEI) en "sustainable energy action plan" (SEAP) zoals gedefinieerd onder het Covenant of Mayors. De studie resulteerde enerzijds in een nulmeting voor elke gemeente waarbij alle centraal beschikbare gegevens al zijn ingevuld en anderzijds in een simulatieluik waarin 10 verschillende maatregelen op gemeentelijk niveau gesimuleerd kunnen worden.

De tool bevat alle gegevens en berekeningen die nodig zijn om een CO2-nulmeting voor het grondgebied op te maken en dit volgens de minimum rapporteringsvereisten van het Burgemeestersconvenant. De resultaten van de berekeningen worden weergegeven in de SEAP-template. Voornoemde rekenbladen zijn reeds ingevuld met gegevens en vereisen slechts beperkte input van de gebruiker. De rekenbladen zijn niet beveiligd dus alle formules zijn zichtbaar en alle velden kunnen overschreven worden.

De nulmetingen kunnen per gemeente worden gedownload vanop de provincie pagina's. De maatregelen tool en de handleidingen van beide tools bevinden zich in de download sectie, boven aan de pagina.

De nulmetingen worden jaarlijks geactualiseerd.

Conctactperson icon
Contactpersonen

Voor praktische vragen: